Om enheten för medicinska njursjukdomar

This page in English

Institutionen för Medicinska Njursjukdomar tillkom 1980 och övergick 1993 till en enhet inom Institutionen för Klinisk Vetenskap. Den första professorn tillika klinikchefen var Jonas Bergström, som 1995 efterträddes av Anders Alvestrand. Sedan Feb 2009 är Peter Stenvinkel ny professor och enhetschef.

Vid Enheten för Medicinska Njursjukdomar bedrivs experimentell och patientnära klinisk forskning med utgångspunkt från kliniskt relevanta problem. Arbetet bedrivs i nära samarbete med Njurmedicinska kliniken vid Karolinska Huddinge, Baxter Novum, CMM Solna samt med flera nationella och internationella institutioner.

De mest aktiva forskningsområdena rör metabola rubbningar samt undernäring och inflammation vid kronisk njursvikt och dialysbehandling. Dessutom pågår projekt avseende njurbiopsier, endoteldysfunktion, farmakokinetik, uremisk toxicitet, genetik och epigenetik, hypogonadism, bensjukdom och vaskulär förkalkning, inflammatoriska njursjukdomar samt epidemiologi.

Enheten deltar i undervisningen på läkarlinjen under termin 5 till 7 samt i undervisning och handledning av post docs (cirka 5-10 per år).

Forsknings- och forskarutbildningsaktiviteten är hög med ca 60-70 nya vetenskapliga artiklar per år, och - under 2013 - två planerade doktorsexamina samt för närvarande (i samarbete med Baxter Novum), 14 registrerade doktorander.

Peter StenvinkelEnhetschef

Telefon 08-585 82656
anders.alvestrand@ki.se

Karolinska Institutet