NyheterForskning

Charkuteriprodukter ökar risken för cancer i bukspottkörteln

Publicerat 2012-01-13 00:00. Uppdaterat 2016-11-11 16:12This page in English

Personer som äter stora mängder charkuteriprodukter löper en ökad risk att drabbas av cancer i bukspottkörteln. Det visar en ny studie från Karolinska Institutet som publicerades i British Journal of Cancer.

Studien visar att 50 gram charkuteriprodukter per dag – motsvarande en korv eller två skivor bacon – ökar risken för bukspottkörtelcancer med 19 procent.

Den aktuella studien är en så kallad metaanalys, där forskarna sammanställde resultaten från 11 olika studier med sammanlagt 6000 personer med cancer i bukspottkörteln. Studien finansierades av Cancerfonden och Karolinska Institutet.

Publikation

Red and processed meat consumption and risk of pancreatic cancer: meta-analysis of prospective studies.
Larsson S, Wolk A
Br. J. Cancer 2012 Jan;106(3):603-7

Cancer och onkologi